Український плодоовочевий ринок все більше інтегрується в ЄС — Федір Рибалко - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Український плодоовочевий ринок все більше інтегрується в ЄС — Федір Рибалко

В 2017 році Україні вдалося експортувати до країн ЄС більш ніж 53 тис.тонн овочів та фруктів, і заробити на цих поставках майже $95 млн. Досягти таких показників українським експортерам вдалося в тому числі за рахунок зниження власного виробництва плодоовочевої продукції в європейських країнах через погодні катаклізми у другій половині весни. В цьому сезоні ситуація з врожаєм в ЄС виглядає інакше, але це не означає, що Україна повинна прикладати менше зусилль для розвитку цього експортного напрямку. Про це заявив Федір Рибалко, директор Української плодоовочевої асоціації (УПОА) під час свого виступу на семінарі “Розвиток плодоовочевого ринку” в Одесі.

 

Дійсно, в поточному році найбільш потенційною продукцією для експорту в ЄС є цибуля через зниження врожаю у більшості європейських країнах. Проте, це не означає, що українські виробники яблука повинні припинити свої зусилля щодо поставок в Євросоюз навіть в умовах перевиробництва в цьому регіоні. Вони отримують безцінний досвід, працюючи в умовах такої жорсткої конкуренції”, – впевнений експерт.

 

Але при цьому Федір Рибалко підкреслює, що Євросоюз треба розуміти не монолітно, глобально, а розбивати його на сегменти, адже умови співпраці з різними європейськими країнами можуть кардинально різнитися.

 

Не дивлячись на загальні правила, кожна країна має свої особливості, свою специфіку та нюанси. Тож, необхідно чітко розуміти, на яку саме країну ви орієнтуєтесь на цей час та вивчати вимоги байєрів саме цієї країни, а не орієнтуватись виключно загальні умови”, – резюмує директор УПОА.

 

Fruit-ukraine.org