Україна вийшла на друге місце в світі за темпами розширення площ під лохиною - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Україна вийшла на друге місце в світі за темпами розширення площ під лохиною

Україна, яка ще п’ять років тому не експортувала лохину взагалі, стає важливим світовим гравцем на цьому ринку. Про це під час свого виступу на Всесвітньому ягідному конгресі в Роттердамі (Нідерланди) заявив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО),

 

«За нашими оцінками, в 2018 році українські садівники заклали близько 1 тис.га лохини, що виводить Україну на друге місце в світі за темпами розширення площ під цією культурою після Перу, де площі розширюються майже на 2 тис. га щороку. Ми прогнозуємо, що експорт лохини з України в 2019 році може подвоїтися і складе близько 5 тис. тонн. Однак такий різкий ріст не буде безхмарним – ми бачимо, що багато українських виробників лохини, на жаль, не готові до реалій високих вимог до якості лохини на ринку ЄС, а доступ до ринку Білорусі (читай Росії) з високою ймовірністю дуже сильно ускладниться», – каже експерт.

 

Експерт голландського Рабобанка Сінді Ван Рійскік (Cindy van Rijswick) також зазначила, що Україна за темпами зростання експорту лохини момент вийшла на третє місце в світі, поступаючись лише Перу і Португалії. Темпи приросту експорту лохини з України Рабобанк оцінює на 60% в рік, проте відзначає, що загальні обсяги залишаються порівняно невеликими у порівнянні зі світовими лідерами, такими як Чилі, Перу і Іспанія.

 

На думку аналітиків EastFruit, очікуване різке збільшення обсягів виробництва лохини в Україні в 2019 році обов’язково призведе до падіння внутрішніх цін на цю ягоду, що буде ще більше стимулювати експорт. У зв’язку з цим EastFruit виступає інформаційним партнером головної ягідної події країни, ключовою темою якої стане розширення експорту ягід. Міжнародна конференція «Ягоди України-2019: заморозка і свіжий ринок» відбудеться 21-22 травня 2019 року в Києві і збере велику адуіторію не тільки з України, а й з ЄС, Центральної Азії, Кавказу і країн Східної Європи.

 

Партнером конференції також виступає компанія Fruitnet, яка є організатором Глобального ягідного конгресу і співорганізатором найбільших світових виставок Fruit Logistica і Fruit Logistica Asia. Fruitnet привезе в Україну цілу групу імпортерів ягід з ЄС для переговорів з постачальниками з України.

 

Підтримку заходу надає й Українська плодоовочева асоціація, тож для членів УПОА передбачені додаткові знижки на участь.

 

Fruit-ukraine.org