Україна збільшила експорт саджанців плодово-ягідних культур у понад 2 рази - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Україна збільшила експорт саджанців плодово-ягідних культур у понад 2 рази

Бурхливий розвиток виробництва ягід, фруктів і горіхів в Україні в останні роки призводить до зростання інвестицій і в суміжні галузі. Якщо спочатку сучасні саджанці для вирощування плодово-ягідних культур перспективних і високопродуктивних сортів за інтенсивними технологіями ввозилися, переважно, з-за кордону: з Польщі, Італії, Сербії, Франції, Німеччини та інших країн, то поступово українські підприємці створили власні розплідники, які почали ефективно заміщати імпорт.

Експерти проекту EastFruit відзначають, що, поступово, українські розплідниководи починають не тільки заміщати імпорт, але і розширювати експорт. Зокрема, в 2018 році на експорті саджанців для вирощування фруктів, ягід і горіхів Україна заробила майже $ 0,92 млн – у два рази більше, ніж в 2017 році. А вже за перші два місяці 2019 року експорт саджанців плодових дерев і чагарників досяг $ 0,7 млн ​​- перевищивши торішній за такий же період в 2,1 рази. Таким чином, за оцінками проекту, за рік виручка від експорту саджанців принесе українським виробникам більше $ 2 млн.

Завдяки настільки динамічному зростанню експорту саджанців, Україна вперше увійшла до двадцятки найбільших світових експортерів в цій категорії, хоча за підсумками минулого року залишалася за межами тридцяти найбільших. Найбільше зростання експорту саджанців з України було відзначене в напрямку Грузії і Казахстану.

При цьому, в перші два місяці 2019 року Україна ще більш різко наростила імпорт саджанців для закладки фруктових та горіхових садів, а також ягідних плантацій, що говорить про зростання інвестицій в цю галузь, не дивлячись на зниження цін на ягоди, фрукти та горіхи в сезоні 2018/19 років. Імпорт саджанців в Україну в перші два місяці року виріс в п’ять разів і досяг $ 360 тис. Таким чином, Україна як і раніше залишалася нетто-експортером саджанців в перші два місяці цього року, але навряд чи зможе зберегти цей статус за підсумками календарного року.

У 2018 році, наприклад, Україна ввезла саджанців плодових дерев і ягідних культур на $ 9,3 млн, що стало новим рекордом імпорту по цій категорії. Імпорт саджанців в Україні, таким чином, перевищив минулорічний показник рівно в півтора рази. Головними постачальниками саджанців в Україну були Італія, Польща, США і Нідерланди. За ними, з великим відставанням, слідували Сербія, Німеччина і Молдова.

У глобальному рейтингу імпортерів саджанців Україна за підсумками 2018 року посiла 23-е місце. Лідером світового рейтингу були: Марокко, Мексика і Росія. Трохи менше саджанців імпортували Франція, Німеччина, Перу, Нідерланди, Іспанія, Італія і Португалія. З пострадянських країн найбільше на імпортні саджанці витратив Узбекистан – близько $ 17 млн ​​за 2018 рік, зайнявши 14-е місце в світовому рейтингу імпортерів саджанців плодових і ягідних культур.