Чергові спроби українських фермерів підвищити ціни на цибулю призвели до зниження попиту та росту імпорта - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Чергові спроби українських фермерів підвищити ціни на цибулю призвели до зниження попиту та росту імпорта

На минулому тижні українські виробники цибулі вдалися до чергових спроб підвищити ціни на якісну продукцію, повідомляє Українська плодоовочева асоціація(УПОА). Проте, вже сьогодні вони змушені йти на цінові поступки через низку причин.

 

Зокрема, якщо ще на минулому тижні деякі фермері уже декларували ціни на цибулю високої якості на рівні 10 грн/кг ($0,35 за кг), то вже сьогодні вони готові вести реалізацію по 8-9 грн/кг ($0,28-0,32 за кг), тобто, за тими ж цінами, що й до останнього подорожчання.

 

Йти на такі цінові коригування виробників змушує в першу чергу помітне зниження торгової активності, адже роздрібні мережі та гуртові компанії почали відмовлятися купувати цибулю за поточними цінами. Натомість, вони почали більш активно шукати альтернативи на зовнішніх ринках. Це в свою чергу сприяло збільшенню пропозиції імпортної цибулі, зокрема з Азербайджану, яку продавці пропонували по 8-8,5 грн/кг ($0,28-0,30 за кг).

 

Тим не менш варто зазначити, що наразі якісна цибуля в українських господарствах коштує в середньому втричі дорожче, ніж у першій половині листопада 2017 року. Більш того, фермери впевнені, що у другій половині сезону темпи зростання цін на цю продукцію в Україні значно прискоряться. Свою думку вони аргументують як обмеженою пропозицією цибулі високої якості в українських господарствах, так і активним попитом з боку європейських імпортерів, адже в більшості країн ЄС також спостерігається суттєве зниження врожаю цибулі.

Fruit-ukraine.org