Sweet & Fruit Trade Ukraine: Андрій Ярмак про мету місії та про те, чому саме обрано Близький Схід - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Sweet & Fruit Trade Ukraine: Андрій Ярмак про мету місії та про те, чому саме обрано Близький Схід

21 грудня на базі Києво-Могилянської бізнес-школи відбувся тренінг для українських експортерів кондитерської продукції, медової, цукрової та плодоовочевої галузей від проекту розвитку ФАО (ООН), ЄБРР, EU4Business та Ukrainian Food Valley. Цей тренінг передує одній з наймасштабніших торгових місій до країн Близького Сходу – Sweet & Fruit Trade Ukraine, яка відбудеться в Дубаї 27-28 березня. Підтримку заходу надають одразу три галузеві асоціації, в тому числі і Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

 

 

Під час тренінгу провідні експерти та експортери і спеціалісті, які вже мають досвід експорту до країн Близького Сходу розповіли про потенціал цього ринку по різним категоріям товарів, особливості логістики, детальну підготовку та нюанси співпраці з покупцями з арабського світу.

Як зазначив під час свого виступу Андрій Ярмак, економіст інвестиційного центру ФАО, в першу чергу варто підкреслити, що немає такого чіткого визначення, які саме держави відносяться до Близького Сходу або регіону MENA (Middle East & North Africa), тож експерт пропонує розглядати його разом з Ізраїлем та Туреччиною.

 

Чому саме ОАЕ та Близький Схід (MENA)

Країни цього регіону щорічно імпортують цукру, меду та кондитерських виробів, а також – овочів, фруктів, ягід, горіхів та продуктів їх переробки (солодка група – $10 млрд) на загальну суму $25 млрд. з стрімкою динамікою зростання. Більш того, багато з цих країн входять до найзаможніших у світі з високим рівнем доходів споживачів. Але в той же час, рівень залежності регіону від імпортної продукції сягає 90%, адже більша частина Близького Сходу — це пустеля, де розвивати сільське господарство неможливо.

Тож ми маємо в потенціалі стабільних та досить заможних клієнтів, які готові платити гідну ціну за якісну продукцію. Більш того, цей регіон представляє собою торговельний хаб для всього світу та знаходиться у логістичній близькості до України”, – підкреслює Андрій Ярмак.

 

Для кого Fruit Trade Ukraine Sweet Trade Ukraine

 

Для експортерів товарів солодкої групи (кондитерської продукції усіх видів та інгредієнтів для неї, меду, цукру, солодких снеків та сніданків, корисних солодощів) та плодоовочевої групи товарів (овочів, фруктів, ягід, горіхів та продуктів переробки). Але при цьому експерт підкреслює, що ці компанії мають виробляти продукти у роздрібному пакуванні з надписами англійською мовою, мати сертифікати якості та безпечності (GlobalGAP, HACCP, бажано Halal), досвід експорту та роботи з супермаркетами.

 

Обов’язкова наявність сайту компанії англійською мовою, де можна знайти інформацію про постачальника та його продукцію. Крім того, експортери і самі мають володіти англійською, принаймні на тому рівні, щоб мати змогу вести переговори. Я хочу сказати з власних спостережень: ті переговори, які ведуться через перекладача, зазвичай малоефективні і результат рівний нулю. Я вже давно наголошую на тому, що директори крупних компаній, які ще й орієнтовані на зовнішні ринки, просто зобов’язані знати англійську! Шановні, це не дорого і ви можете собі це дозволити!”, – наголошує Андрій Ярмак.

 

 

Хто чекає на українських експортерів?

Наразі організатори вже мають підтвердження про готовність провести переговори з нашою делегацію від 50 досить крупних імпортерів та роздрібних мереж, включаючи Carrefour, LuLu Group, Abu-Dhabi Coop, Al Maya Group, Aswaaq тощо. Крім того, в зустрічах братимуть участь представники постачальників готельного та ресторанного бізнесу ХоРеКа , які дуже зацікавленні в придбанні цікавої та якісної продукції для своїх гостей, враховуючи розвиток туристичного бізнесу в країні.

 

Окрім пленарної частини, більшу частину заходу заплановано відвести для зустрічей формату B2B, в рамках яких потенційні постачальник зможуть провести переговори з байєрами віч-на-віч, представити свою продукцію та обговорити деталі угод. На думку пана Ярмака, такий формат місії значно практичніший, ніж просто участь у виставках.

 

Аналіз імпорту плодоовочевої групи до Близького сходу

Щороку регіон імпортує товарів з плодоовочевої групи на $15 млрд. Найбільші імпортери: ОАЕ – понад $3 млрд. на рік, Саудівська Аравія – понад $2 млрд. на рік, Ірак – $1,5 млрд. на рік, Кувейт – $0,8 млрд. на рік.

 

Яблука в списку найбільш імпортованих товарів сегменту займає друге місце, поступаючись лише бананам. Щорічно Близький Схід купує на зовнішньому ринку яблука майже на $1 млрд.

 

Основні тенденції в імпорті яблука:

  • Імпорт близько 1,3 млн. тонн на рік

  • Зростання імпорту щорічно на 9%, тоді як в ЄС знижується споживання та імпорт

  • Найшвидше зростає імпорт до Іраку, Сирії, Ізраїлю, Йорданії

  • Найвищу ціну за яблуко можна отримати в Ізраїлі, ОАЕ, Йорданії, Кувейті та Саудівській Аравії, найнижчу – в Єгипті

При цьому попитом у споживачів користуються яблука дрібного калібру.

 

Щодо сортів, то покупці з цього регіону найбільше полюбляють Голден Делишез, але зеленого забарвлення, Ред Делішез та клони, Гала (забарвлені клони), Грені Сміт.

 

«Але в будь-якому разі мова йде виключно про яблука преміальної якості. А саме таке яблуко ми можемо вирощувати в Україні, враховуючи наші майже ідеальні кліматичні умови, тривалість сонячного дня та особливості ґрунту», – впевнений експерт.

 

В той же час, імпорт ягід до країн регіону MENA щорічно сягає $300 млн. в грошовому еквіваленті, та 115 тис. тонн — в натуральному (50 тис. тонн свіжі та 65 тис. тонн – заморожені). При чому, щорічно ці показники зростають у середньому на 19%, а майже 80% всього імпорту припадає на Саудівську Аравію, ОАЄ та Кувейт.

 

 

Не менш потенційним може бути й експорт в цьому напрямку волоського горіху. Близький Схід щорічно купляє цієї продукції на $420 млн., тобто витрачає на імпорт волоського горіху значно більше, ніж на імпорт свіжих та заморожених ягід. В основному імпортується горіх у шкарлупі. Туреччина та ОАЕ – це 65% всього імпорту.

 

Серед овочів найбільш перспективними продуктами для експорту на Близький Схід є цибуля, а також томати, які Україна теоретично може дуже вигідно продавати в цьому напрямку влітку, коли там ціни на томати найвищі. Крім того, перспективним може бути й експорт митої моркви.

 

В листопаді країни цього регіону купують миту моркву аж в Австралії. Але ж ми також так можемо! Тож, ми пропонуємо всім виробникам, які відповідають вже названим вимогам та хочуть розвиватися, приєднуватися до нас!”.

 

Щоб подати заявку на участь у місії, пишіть на адреси:

Андрій Ярмак, економіст Інвестиційного центру ФАО (ООН), andriy.yarmak@fao.org, +393341735966.

Жанна Дуфіна, національний консультант ФАО (ООН), zhanna.dufina@fao.org, +380632619077.

Повне відео з головних виступів на тренінгу доступне на сторінці УПОА в Facebook.

 

Fruit-ukraine.org