Україна невдовзі цілком може увійти в клуб найбільших світових експортерів лохини - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Україна невдовзі цілком може увійти в клуб найбільших світових експортерів лохини

Україна вже незабаром може посісти цілком гідне місце на світовому ягідному ринку. Про це свідчить як підвищена увага до України з боку представників глобальної ягідної індустрії, так і активний розвиток українськими компаніями експортної стратегії. Про це повідомляє EastFruit з посиланням на Андрія Ярмака, економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

 

«Ми вже багато років системно і цілеспрямовано просуваємо Україну як потенційно одного з найважливіших постачальників ягід в Європу, на Близький Схід і в країни Азії. У 2019 ми прогнозуємо різке збільшення експорту свіжих ягід з України, перш за все лохини. Наші оцінки показують, що експорт лохини з України може досягти 4,5 – 5 тис. тонн і буде рекордним, перевищивши результати минулого року мінімум в два рази», – каже Андрій Ярмак.

 

В результаті таких зусиль все більше уваги прикуто до України. Зокрем, вперше в програмі Глобального ягідного конгресу (Global Berry Congress), який відбудеться 26 березня 2019 року в Роттердамі (Голландія) буде відразу кілька презентацій, присвячених ягідному бізнесу України.

 

Ініціатором і організатором участі українських компаній у цій події є саме Андрій Ярмак. В рамках конгресу він вже традиційно поділиться прогнозами розвитку ягідного бізнесу в Україні та інших країнах Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії. Однак саме Україна зараз цікавить іноземних трейдерів найбільше, адже вона вже досить голосно заявила про себе на світовому ринку.

 

«В минулому році ми здивували ягідний світ під час Глобального ягідного конгресу бурхливим розвитком виробництва і експорту малини в Україні, але тоді мій прогноз на 2018 – й рік всі вважали занадто оптимістичним. Однак реальний обсяг експорту ягід перевищив мої оцінки майже на третину! В цьому ж році ми озвучимо вже п’ятирічні прогнози експорту свіжих і заморожених ягід: малини, лохини, суниці садової, ожини, смородини чорної та порічки, чорниці дикоростучої та інших», – ділиться експерт.

 

За оцінками аналітиків EastFruit, очікуване різке збільшення врожаю лохини в Україні в 2019 році призведе до зниження рівня внутрішніх цін, що стимулюватиме розвиток експорту. Зокрема, вже зараз майже всі крупні компанії-виробники лохини активно проходять сертифікацію згідно зі стандартами GlobalG.A.P, а також розширюють можливості по охолодженню, зберіганню, сортуванню та пакуванню свіжої лохини для експорту.

 

Щоб реалізувати такі амбітні експортні плани і уникнути цінового колапсу по лохині, українські виробники активно шукають альтернативні ринки збуту для своєї продукції. В кінці березня відразу кілька фермерів-виробників лохини з України візьмуть участь в торговому форумі Fruit Trade Ukraine – Middle East, що створить можливості для поставки ягоди в цей регіон вже влітку 2019 року. Форум організований ФАО і ЄБРР в рамках ініціативи EU4Business, а також українського уряду і ТПП Дубая.

 

Цей же проект ФАО і ЄБРР спільно з Українською плодоовочевої асоціацією, Fruitnet та АПК-Інформ: овочі і фрукти, організовує приїзд в Україну до 20 крупних імпортерів лохини та інших ягід з Євросоюзу з 20 по 25 травня 2019 року. В рамках найбільшої ягідної конференції «Ягідний бізнес України: заморозка і свіжий ринок» відбудеться торговий форум, де українські постачальники матимуть можливість провести ділові переговори з покупцями з ЄС.

 

Всі ці зусилля повинні надати істотну підтримку ринку лохини і експортним можливостям України, яка цілком може з часом увійти в клуб найбільших світових експортерів лохини.

 

Fruit-ukraine.org