Федір Рибалко про перспективи експорту української тепличної продукції на міжнародні ринки - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Федір Рибалко про перспективи експорту української тепличної продукції на міжнародні ринки

З якими проблемами зіткнувся український плодоовочевий бізнес? Які ринки є найбільш перспективними для збуту тепличної продукції та які існують шляхи поліпшення ситуації для виробників? На ці та багато інших питань відповів директор Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко в ході свого виступу на Першій Міжнародній конференції «Тепличний бізнес України – 2019» .

«У 2015 році, після загострення політичної ситуації, Україна втратила російський ринок, який був основним ринком збуту плодоовочевої продукції. Більш того, доходи виробників суттєво знизилися через девальвацію національної валюти, втрати частини території та населення. Це стало суттєвим ударом по всьому плодоовочевому бізнесу та зокрема по тепличному напряму, який на той час складав значну частину виробництва», – пояснює ситуацію Федір.       

Ситуація, що склалася призвела до налагодження реекспортних схем через Республіку Білорусь. Однак, сьогодні вони все менше використовуються через додаткові витрати на переоформлення документів та ризики невиплат. Тому, існує 2 варіанта вирішення даної проблеми – або завершувати свою діяльність в агробізнесі взагалі, або диверсифікуватися, шукати нові ринку збуту та нові ідеї просування.    

«Яка може бути стратегія розвитку для тепличної продукції на найближчі кілька років? По перше, Україна повинна збільшити свою присутність на усіх найближчих ринках, оскільки усі країни-сусіди, в залежності від сезону стикаються з різного роду провалами та проблемами недостатньо широку асортименту продукції, в силу різних причин. Відповідно діяльність виробників повинна бути спрямована на доскональне вивчення ситуацій на найближчих ринках та швидке реагування на ці ситуації», – повідомляє експерт.   

 

Одним з найбільш перспективних експортних ринків Федір Рибалко назвав Румунію. Румунія щороку імпортує томати більше ніж на 150 млн. доларів по доволі високим цінам. І навіть незважаючи на 500-600 км спільного кордону Україна не поставляє томати до цієї країни. Основною причиною є язиковий бар’єр та відсутність контактів румунських імпортерів. Тому Українська плодоовочева асоціація в жовтні поточного року організовує торгову місію до Румунії для налагодження контактів між виробниками та імпортерами плодоовочевої продукції.    

       
Також експерт звернув увагу на ринок Близького Сходу. «Представники Української плодоовочевої асоціації спілкуватися з імпортерами плодоовочевої з Дубаї, які обслуговують сотні готелів у місті. І наразі з їх сторони є високий попит на тепличну продукцію. Але варто розуміти, що мова йде виключно про преміум сегмент, і продукцію з високими стандартами. Поставки томатів до Дубаї можливо здійснити тільки авіатранспортом і наразі далеко не всі виробники готові до такої тонкої роботи. Що стосується постачання продукції морським транспортом, то варто зазначити таку країну, як Саудівська Аравія. Час на перевезення продукції з одеського порту до портів Саудівської Аравії становить в середньому 10-12 днів, що дозволяє зберегти кондиції товару», – пояснює експерт.  

         
В завершенні свого виступу Федір також додав, що Україні цілком реально зайняти своє місце на кожному з цих ринків, але для цього потрібно бажання змінюватися зі сторони виробників та інвестування в розвиток.  

У свою чергу директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва додала, що українським тепличникам для успішного освоєння зовнішніх ринків потрібні інвестиції не тільки у виробництво та засвоєння  сучасних технологій, але й у маркетинг.

«Якщо виробник вміє створювати цінність своєму продукту, вдало просувати його на зовнішніх ринках, то він зможе продати його дорожче. Враховуючи, що тенденції виробництва продукції закритого ґрунту у світі набувають все більшої популярності у виробників та споживачів по усьому світу, українським виробникам слід враховувати цей тренд та активізувати роботу в цьому напрямі»,- зазначила директор з розвитку УПОА.   

Fruit-Ukraine.org