Співпраця УПОА та ЗМІ прискорює вирішення проблем агробізнесу - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Співпраця УПОА та ЗМІ прискорює вирішення проблем агробізнесу

Синергія галузевих асоціацій та ЗМІ продовжує вирішувати нагальні питання агробізнесу. Так, остання гучна справа, яку вдалося владнати завдяки об’єднанню зусиль Української плодоовочевої асоціації та провідних українських ЗМІ, була пов’язана із забороною ввозу українських овочів та фруктів на територію ЄС.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2019 року імпортери фруктів та овочів в країнах ЄС відмовилися від закупівель українських яблук, груш, томатів та деяких інших видів продукції, в зв’язку з вступом в силу директиви (EU) 2019/523.

«Підтвердження про те, що українські яблука і томати з 1 вересня не відправлялися до ЄС, надійшло нам відразу від декількох експортерів і виробників. Після чого ми оприлюднили цю інформацію та звернулися до Держпродспоживслужби за фаховим коментарем, представники якої, на жаль, так і не змогли пояснити, чому у відведені терміни не вдалося забезпечити доступ до ринку своїм виробникам», – зазначає Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА). Тим не менш, новину про відсутність доступу до ринку ЄС підхопили ЗМІ та донесли цю інформацію до держустанов та загалу. Тому, вже 5 вересня поставки до ЄС були поновлені.

Українська плодоовочева асоціація від імені всіх учасників плодоовочевого ринку висловлює подяку всім, хто долучився до вирішення даної проблеми. Зокрема, до надання розголосу даній ситуації долучилися такі ЗМІ, як «Новое время», “Eastfruit”, «Економічна правда», “Seeds.org.ua”, «Agri-gator», “UkraineFood.org“, «Ліга.Бизнес», «Корреспондент», «Страна.ua», «Сегодня.ua», «Зеркало недели», «Latifundist», «Аgronews.ua», інша преса і телеканал ICTV.

Спільними зусиллями різних гравців української медіасистеми прискорюються вирішення наріжних питань агробізнесу.

«Звичайно, достовірно не можливо відповісти, наскільки робота ЗМІ впливає на прискорення роботи державних органів. Задача ЗМІ – інформувати читачів, коли відбувається щось важливе і, по можливості, робити це оперативно. Ми постійно отримуємо прес-релізи та повідомлення від представників бізнесу, які хочуть, щоб про них написали. Задача ЗМІ, в свою чергу, виділити важливі події та перевірити їх достовірність. Варто розрізняти рекламу, піар, лобізм та події, які є важливими. Безумовно, надання розголосу проблемним питанням стимулює роботу представників державної влади», – говорить Андрій Самофалов, редактор ділового блоку сайту видання «Liga.net».

Підтримує таку думку і Тетяна Телятнікова, головний редактор сайту EastFruit, який одним з перших долучився до поширення інформації про припинення експорту плодоовочевої продукції до країн ЄС:

“Серед позитивних тенденцій розвитку сучасних українських ЗМІ хочеться виділити оперативність та здатність виокремити найбільш резонансні теми. Майже одночасне поширення “гарячих” новин на найбільш авторитетних галузевих та загальноукраїнських ресурсах та масові звернення журналістів за коментарями не дають чиновникам відкласти вирішення проблемного питання “у довгий ящик”. Так сталося і з питанням експорту плодоовочевої продукції в ЄС. Обговорення проблеми на багатьох сайтах та в соціальних мережах постійно нагадувало відповідальним особам про відповідальність та допомогло тримати питання на контролі».

Ось так, про ситуацію з припиненням поставок яблук до ЄС, розповідає головний редактор сайту Seeds.org.ua Людмила Калита.

«Ми коментар отримали вже ввечері. Звичайно, що листи писати до Держпродспоживслужби почали вже з самого рання. І не один. Довелось не раз телефонувати, уточнюючи: «а коли ж саме отримаємо коментар». Через колег шукали особисті контакти керівництва. Дошкуляли їм дзвінками цілісінький день. За цей час на сайтах агромедіа-агенції Sapienza з’явилась не одна стаття з коментарями українських виробників плодоовочевої продукції . Їх дуже швидко підхопили й інші ЗМІ. І навіть закордонні. Найбільший розголос ця тема отримала саме за кордоном, завдяки ресурсу EastFruit. Можливо саме така масована ЗМІ-підтримка, допомога колег-журналістів у поширенні інформації спонукала міністерство якомога швидше вирішити цю проблему. Однак такої оперативності навіть я не очікувала. Що тут скажеш: молодці всі!», – розповідає Людмила.

Не залишився осторонь від подій експортного бану і сайт Latifundist.

«Раді, що долучилися до вирішення питання заборони ввозу плодоовочевої продукції у країни ЄС. Звичайно, майже неможливо відстежити, що саме впливає на розв’язання тієї чи іншої проблеми, але тим не менш, останні роки якраз медійний резонанс мотивує чиновників змінювати деякі свої рішення. Зокрема, у нас також були позитивні прецеденти, коли через надання розголосу справам вдавалося владнати ситуації, пов’язані з рейдерськими захопленнями», – розповідає Костянтин Ткаченко головний редактор «Latifundist».

Також, досвідом у вирішенні проблемних питань поділилася і головний редактор «Аgronews.ua» Олена Бодяко.

«До нас неодноразово зверталися представники аграрного бізнесу з проханням звернути увагу на проблеми рейдерських захоплень, або проблеми пов’язані з галузевими аграрними асоціаціями. І через деякий час після висвітлення ситуації представники влади починали вирішувати дане питання. Звичайно, таке відбувається не завжди, але при об’єднанні ЗМІ, які підтримують один одного в вирішенні тієї, чи іншої проблеми реакція з боку чиновників, вже ж таки, є», – коментує Олена.

«Об’єднання зусиль профільних асоціацій виробників, ЗМІ та державних установ важливо для створення ефективних умов розвитку українського агробізнесу. Голос виробника через профільну асоціацію та через ЗМІ чує влада. Дякуємо за цю синергію зусиль!» – говорить Катерина Звєрєва, директор з розвитку УПОА.

Нагадаємо, що в кінці минулого роду агромедіа-агенція Sapienza, в структуру якого входять такі ресурси, як Seeds.org.ua, Agri-gator та Meat-inform, ініціювали спеціальний проект, базисом якого є Меморандум про співпрацю ЗМІ та агробізнесу, який показує готовність об’єднати зусилля медіа та фермерів для того, щоб підсилити один одного, скооперувавшись. 

Fruit-Ukraine.org