На поточному тижні закупівельна ціна на українське яблуко збільшилася в середньому на 13% - УПОА Українська плодоовочева асоціація

На поточному тижні закупівельна ціна на українське яблуко збільшилася в середньому на 13%

Високий попит і істотне зниження виробництва вже роблять помітний вплив на формування цін на яблуко в Україні.

Зростання цін на ці фрукти, гравці ринку пояснюють відразу декількома факторами. Перш за все, цьому сприяє скорочення пропозиції фруктів осінніх сортів, які традиційно не користуються високим попитом. Крім того, торговельна активність в зазначеному сегменті помітно зросла, що також позитивно позначається на цінах.

Згідно з даними щоденного моніторингу проекту EastFruit, 19 вересня садівники відвантажували яблука від 9 до 15 грн / кг ($ 0,37-0,61 / кг) в залежності від сорту та якості, а це в середньому на 13% дорожче, ніж тижнем раніше.

Представники рітейлу також повідомляють, що купівельна активність населення зростає щодня, хоча роздрібні ціни на яблуко також збільшуються. При цьому конкуренція за постачальника теж посилилася, в зв’язку з чим мережам довелося підвищити закупівельні ціни. З похолоданням більшість українських садівників вирішили основний обсяг яблук закладати на зберігання, тому вільні обсяги яблука на ринку значно зменшилися.

При цьому варто відзначити, що на сьогоднішній день ціна на яблуко в Україні в середньому в 2 рази вище, ніж у другій половині вересня 2018 року. Таку цінову різницю аналітики ринку пов’язують зі зниженням валового збору яблука в Україні через несприятливі погодні умови.

UkraineFood.org