Проблеми із зберіганням яблука в Україні можуть призвести до його імпорту з Польщі у травні-липні 2021 р. - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Проблеми із зберіганням яблука в Україні можуть призвести до його імпорту з Польщі у травні-липні 2021 р.

Провідні експерти з вирощування та зберігання овочів і фруктів з різних країн Європи єдині в думці, що аномальні погодні умови 2020 року не просто знизять урожай фруктів в Європі, а й призведуть до їх рекордних втрат під час зберігання.

Як пише EastFruit, навесні по всій Європі прокотилося відразу кілька хвиль заморозків, що скоротили потенціал врожайності фруктів і ягід. При цьому в Східній Європі заморозки відзначалися взагалі в рекордно пізні терміни – у другій половині травня. Також весь травень був дуже холодним. Це негативно позначилося на формуванні і розвитку плодів.

Після цього в регіоні почалася безпрецедентна посуха, яка тривала практично все літо і теж затримала розвиток багатьох плодових і ягідних культур. В результаті плоди яблука і сливи часто були в не повному обсязі сформованими, а також були більш звичайного схильні до поразки шкідниками і хворобами. Подібна інформація регулярно надходить з Молдови, України, Польщі та інших країн регіону.

Зараз, коли прибирання яблука і винограду триває, погодні умови також не найоптимальніші. Відповідно, всі ці катаклізми, на думку фахівців, можуть привести до більш високого рівня втрат навіть у тих виробників, які мають сучасні сховища. Адже якість продукції в сховищі можна лише зберегти, але поліпшити її неможливо.

З огляду на зниження врожаю і можливі підвищені втрати під час зберігання, не можна виключити досить активного зростання цін на фрукти та виноград в період їх зберігання. А в травні-липні, найімовірніше, Україна і Молдова будуть змушені навіть імпортувати свіже яблуко з Польщі для задоволення потреб внутрішнього ринку.

Fruit-Ukraine.org