Виробників плодоовочевої продукції запрошують до участі у програмі «Безпечність харчових продуктів» - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Виробників плодоовочевої продукції запрошують до участі у програмі «Безпечність харчових продуктів»

Проєкт USAID з аграрного і сільського розвитку, спільно з Українською плодоовочевою асоціацією (УПОА), започатковують програму «Безпечність харчових продуктів». Участь у Програмі можуть взяти мікро-, малі та середні підприємства (ММСП)-виробники плодоовочевої та м’ясо-молочної продукції, свійської птиці, кондитерських виробів та крафтових продуктів, а також підприємства, що працюють в сегменті аквакультури.

Метою програми є надання допомоги щодо впровадження вимог міжнародних стандартів стосовно систем управління безпечністю харчових продуктів, які базуються на принципах НАССР. Згідно умов програми, підприємства зможуть отримати 50%-ву компенсацію за отримання консультативних послуг щодо запровадження вищевказаних стандартів.  

Програма з загальним бюджетом 7 млн. грн. триватиме протягом 18 місяців та охоплюватиме 100 ММСП в усіх регіонах України.

Для реалізації Програми відібрано 30 місцевих консультантів, що спеціалізуються на наданні консультаційних послуг з впровадження міжнародних стандартів систем управління безпечністю харчових продуктів, які базуються на принципах НАССР. При цьому, згідно з умовами Програми, послуги щодо отримання міжнародного стандарту ISO 22000 зможуть отримати 60 підприємств, стандарту FSSC 22000 – 20 підприємств, IFS – 5 підприємств, BRC – 5 підприємств. Крім того, 10 підприємств зможуть отримати послуги із стандартизації  GLOBALG.A.P.

Для того, щоб взяти участь у Програмі, зацікавлене підприємство заповнює та подає на адресу адміністратора Програми – УПОА чи компанії «Органік Стандарт» – відповідну форму, яка буде надана проєктом USAID з аграрного і сільського розвитку .

Звертаємо увагу, що з питань впровадження стандарту ISO 22000 потрібно звертатися до адміністратора програми від УПОА Альони Гудзовської (тел. +38(093) 430 6981, email: foodsafety.agro@gmail.com). З питань впровадження стандартів FSSC 22000, IFS, BRC та GLOBALG.A.P. треба звертатися до фахівця компанії «Органік Стандарт» Максима Чемериса (тел. +38 (067) 230 0490, e-mail:  foodsafety@organicstandard.ua).

Адміністратор підписує договори з визначеними консультантами, щоб встановити параметри їх роботи щодо впровадження міжнародних систем управління безпечністю харчових продуктів у рамках Програми.  Договори мають містити інформацію про найменування стандартів, фіксовану суму плати за послуги консультанта, графік звітності з переліком необхідних документів.

Підприємство обирає консультанта та підписує з ним договір на надання послуг щодо впровадження системи безпечності харчових продуктів. При цьому підприємство протягом дії договору співпрацює з консультантом та самостійно оплачує його послуги.

Консультант подає проміжні звіти Адміністратору згідно графіку виконання робіт, визначеного у договорі між консультантом та підприємством, із зазначенням назви етапу та статусу виконання (виконано/не виконано/ в процесі). Консультант повинен також подати Адміністратору заключний звіт про завершення робіт про впровадження міжнародних систем управління безпечністю харчових продуктів та копії документів про оплату послуг консультанта підприємством.

На наступному етапі Програми підприємство самостійно подає заявку на проведення сертифікації відповідним органом та проходить її після чого надає адміністратору документ, що підтверджує успішне проходження сертифікації.

За умов надання усіх необхідних документів, підприємство зможе отримати 50% компенсацію за консультаційні послуги щодо сертифікації за стандартами безпечності харчових продуктів. При цьому, згідно умов Програми, одне підприємство може отримати лише одну компенсацію послуги.

Fruit-Ukraine.org