Встигнути до Нового року - повернути гроші садівникам - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Встигнути до Нового року – повернути гроші садівникам

20 грудня було проведено підсумкове засідання комісії Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань державної підтримки розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства, на якому в рамках бюджетної програми були розподілені між садівничими суб’єктами господарської діяльності 280 млн грн, що залишилися на друге півріччя. (Довідка: за підсумками роботи в першому півріччі садівникам було розподілено і перераховано 119,772 млн грн). Про це повідомив віцепрезидент «Української горіхової асоціації» Геннадій Юдін на своїй сторінці у Facebook.

 

З урахуванням фактичних потреб садівників, письмових звернень галузевих асоціацій з цього приводу, в Мінекономіки було прийнято Наказ № 711 від 17.12.19 р. про перерозподіл коштів в рамках бюджетної програми. Завдяки цьому, 80 млн грн додатково перенаправлено на компенсацію посадкового матеріалу, що дало можливість повністю компенсувати заявки садівників.

 

Остаточно 280 млн грн були розподілені наступним чином:
• 160,228 млн грн направлено на компенсацію посадкового матеріалу;
• 120 млн грн направлено на компенсацію холодильників з РГС, сортувальних ліній, морозильних камер.

 

 

Наказом за підписом Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Милованова Т.С. затверджений даний розподіл комісії.

 

Нагадаємо, в Бюджеті-2019 законодавчо затверджений даний обсяг коштів, виділених для бюджетної програми розвитку садівництва – 400 млн грн на весь рік. До закінчення роботи Держказначейства в 2019 році, яка повинна виплатити решту 280 млн грн садівникам, залишилися лічені дні. Однак, 19 грудня стало відомо, що Кабмін через брак грошей заморозив частину бюджетних виплат. За вказівкою прем’єр-міністра платежі зупинені до кінця року.

 

Державна казначейська служба України продовжить фінансувати тільки захищені статті бюджету (зарплати, пенсії, всі соціальні платежі), а також всі зареєстровані за 11 місяців зобов’язання, на які відкриті асигнування.

 

Як уточнює прес-служба Міністерства фінансів, всі інші платежі, які були зареєстровані вже в грудні, будуть проведені після аналізу їх пріоритетності разом з розпорядниками бюджетних коштів, з огляду на невиконання доходів держбюджету за 11 місяців 2019 р.

 

«Ось тут і починається найцікавіше. Чи стосується невиконання доходів держбюджету безпосередньо садівників та повернення їм 280 млн грн, що залишилися? Давайте проаналізуємо. По-перше, в Бюджеті-2019 законодавчо встановлена ​​сума за бюджетною програмою 2801350 «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляду за ними» – 400 млн грн, які з урахуванням компенсацій, виділених в першому півріччі близько 120 млн грн і другому півріччі близько 280 млн грн повністю, ні на копійку більше, не виходять за «червону лінію» асигнувань, передбачених в Бюджеті-2019», – розповідає Геннадій Юдін.

 

 

По-друге, садівнича галузь є експортно-орієнтованою і збільшує надходження валюти в країну протягом останніх 5-ти років. Динаміка експортних продажів продукції садівництва в структурі зовнішньої торгівлі України постійно значно вище в порівнянні з динамікою українського експорту в цілому.
Так, наприклад, експорт з України за даними Держкомстату, в 2017 році виріс в співвідношенні до минулого року на 119,0%, а експорт продукції галузі садівництва (Код 08 УКТЗЕД) – на 131,8%.

 

У 2018 році український експорт виріс на 109,4%, а експорт продукції галузі садівництва – на 117,0%.
За 11 місяців 2019 зростання експорту в співвідношенні до аналогічного періоду минулого року склав 106,3%, а експорт продукції галузі садівництва – 111,3%.

 

По-третє, садівнича галузь з експорту власної продукції за 11 місяців 2019 року ($229,695 млн) вже перевершили експорт власної продукції за весь 2018 року ($228,55 млн).   При цьому даними показниками не може похвалитися український експорт всієї країни: за 11 місяців 2019 року – $45961,69 млн, в той час, як за весь 2018 р. – $47334,98 млн.

 

По-четверте, якщо порівнювати показники експорту продукції садівництва за 11 місяців 2018 року ($206,287 млн) з показниками експорту продукції садівництва за 11 місяців 2019 роки ($229,695 млн), то садівнича галузь збільшила надходження в валютну скарбничку країни на $23,408 млн.  А це, в перерахунку за поточним курсом (23,325) складе близько 546,0 млн грн!

 

 

«Тому повернемося до питання – чи стосуються поточні проблеми з наповненням держбюджету повернення садівникам 280 млн  грн чи ні? Мені здається, що відповідь можна висловити старої народною приказкою: За позику віддяка !!! Садівники вже сьогодні, без майбутніх експортних валютних надходжень за грудень (Прогноз – не менше $33 млн) вже з лишком відпрацювали бюджетні інвестиції в них.     Або ж  уряд для садівників має іншу відповідь?», – розповідає Геннадій Юдін.

 

Нагадаємо, що Українська плодоовочева асоціація (УПОА) також неодноразово брала участь у засіданнях та задавала питання відносно підтримки садівників, компенсації посадкового матеріалу, холодильників з РГС, сортувальних ліній, морозильних камер, заборон експорту плодоовочевої продукції, а також відкриття нових ринків збуту.

 

“Сподіваємось, що питання із затримкою компенсацій садівникам вирішаться вже найближчим часом, адже багато хто з фермерів розраховує на ці виплати і планує покрити свої заборговоності за рахунок цих компенсацій. Однак, подібні ситуації ніяким чином не підвищують довіру українських садівників до уряду. З кожним роком Україна нарощує експорт фруктів, горіхів та винограду, і все більше вітчизняних виробників звертають увагу на продажі своєї продукції саме за кордон. При чому, географія поставок постійно розширюється. Так, наприклад, в сезоні 2018/2019 Україна експортувала яблуко в 50 країн світу, при цьому 41% всіх поставок яблука припало на азійський регіон. Відкриття нових ринків збуту для українських садівників стало можливим завдяки проведенню ряду торгівельних місій в азійських та европейских країнах, які були організовані за підтримки Українскької плодоовочевої асоціації”, – коментує ситуацію директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

 

“Варто зазначити, що Україна має величезний потенціал еспорту плодоовочевої продукції, який ще не вдалося розкрити в повній міри. Так, наразі українські виробники яблук очікують відкриття доступу до ринку Індії, який є доволі привабливим для українських експортерів. Також УПОА неоднаразово зверталася до уряду з проханням ініціювати переговори зі скасування Єгиптом імпортного мита, а також розпочати переговори про доступ до ринку Соціалістичної Республіки В’єтнам. На думку експертів УПОА дані ринки є одними з найбліш перспективних для експорту українського яблука”, – розповідає виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко

   

Fruit-Ukraine.org