Як оцінюють перспективи сезону українські виробники лохини? - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Як оцінюють перспективи сезону українські виробники лохини?

Незважаючи на те, що багато українських виробників лохини побоювалися суттєвого падіння цін на ягоди через пандемію коронавірусу та зниження купівельної спроможності населення, ціни на лохину залишаються на доволі високому рівні.

 

Як зазначає СЕО компанії «Блу Беррі» Наталія Пукшин, на сьогоднішній день гуртові ціни на лохину на неорганізованих, стихійних ринках коливаються в діапазоні 210-240 грн/кг, а якісна, сертифікована ягода реалізовується починаючи від 260 до 300 грн/кг. Для порівняння, в аналогічний період минулого року лохина пропонувалася приблизно в тому ж ціновому діапазоні, що і на початку липня 2020 року.

 

Зазначимо, що цьогоріч сезон місцевої лохини розпочався на 7-12 днів пізніше ніж у 2019 році, а пропозиція української ягоди залишається невисокою, через втрати, які понесли виробники внаслідок несприятливих погодних умов навесні та на початку літа. Так, весною було зафіксовано відразу декілька хвиль заморозків, після яких деякі фермери говорили про втрату 50% врожаю, а низька температура повітря в травні та перші дні червня затримали сезон дозрівання ягід щонайменше на тиждень.

 

Однак, незважаючи на збитки через погодні катаклізми, виробники оптимістично оцінюють перспективи цього сезону.

 

«Реалізовуючи ягоди як на внутрішній, так і на зовнішні ринки, можна сказати, що питання саме експортних поставок на сьогодні залишається відкритим, оскільки ситуація з коронавірусом та кордонами вкрай непередбачувана. Тим не менш, ми оптимістично оцінюємо стан справ, і вважаємо, що споживання лохини буде зростати. Більше того, на прикладі черешні та суниці садової, ми бачимо, що виробникам, які цього сезону можуть запропонувати продукт високої якості, вдається утримати ціни на достатньо високому рівні – в середньому в півтора рази вище ніж роком раніше. Тому і серед виробників лохини виграють ті фермери, які здатні запропонувати сертифіковану та якісну ягоду», – коментує ситуацію Наталія Пукшин.

 

Інші виробники також сподіваються на успішний для себе сезон і вважають, що молоді плантації, які цьогоріч виходять на повне плодоношення не покриють тих втрат, які були викликані погодними умовами. Відповідно, на думку фермерів, ціни на лохину і надалі залишаться на доволі високому рівні через невисоку пропозицію продукції на ринку.

 

Fruit-Ukraine.org