Як змінилися ціни на овочі за рік? - УПОА Українська плодоовочева асоціація

Як змінилися ціни на овочі за рік?

Багато споживачів сьогодні скаржаться на високі ціни на овочі. Однак, чи насправді ціни на продукти так сильно збільшилися, як здається пересічному українцю? Директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва в ексклюзивному інтерв’ю для телеканалу «2+2» розповіла як змінилися ціни на овочі за рік, та з чим пов’язана теперішня цінова ситуація на українському ринку овочів.

 

«Говорячи про підвищення цін на овочі, в першу чергу варто відзначити подорожчання в сегменті томатів та огірків. На сьогоднішній день ціни на червоний круглий томат в Україні коливаються в межах від 17 до 21 грн/кг. Для порівняння, в кінці серпня минулого року ціни на томати знаходилися на рівні 7-16 грн/кг. Істотне подорожчання спостерігається і в сегменті огірків. Сьогодні середні гуртові ціни на горбкуватий огірок в Україні – 17-23 грн/кг, хоча роком раніше діапазон цін становив 7-12 грн/кг. Основна причина такого подорожчання криється в доволі напруженому сезоні тепличних овочів. Через аномально холодні весняні місяці сівозміни томатів в тепличних комбінатах істотно змістилися. І тільки з середини серпня на ринок почала надходити продукція нового обороту. Ще однією причиною високих цін на огірки та томати є зниження виробництва продукції відкритого ґрунту. В результаті несприятливих погодних умов спостерігалося не тільки кількісне, але і якісне зниження урожаю цих овочів. Відповідно пропозиція томатів та огірків з місцевих теплиць не може покрити високий попит на дану продукцію, а компенсувати зниження пропозиції ґрунтових і тепличних томатів за рахунок імпортної продукції на сьогоднішній день неможливо, оскільки запаси в сусідніх країнах також обмежені. Прогнозується, що ціни в сегменті томатів та огірків почнуть знижуватися тільки після зростання пропозиції продукції з місцевих комбінатів та початку сезону активного імпорту», – зазначає директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

 

Що ж стосується овочів борщового набору, то за рік гуртові ціни на продукцію даного сегменту не тільки не зросли, але й знизилися.

 

На сьогоднішній день гуртові ціни на картоплю в Україні коливаються в межах від 5,5 до 7 грн/кг. Для порівняння, в кінці серпня 2019 року картопля відвантажувалася від 7 до 10 грн/кг. Таким чином, ціни на картоплю за рік знизилися в середньому на 25-30%. Незважаючи на не найкращі погодні умови в період вегетації картоплі, українські фермери оптимістично оцінюють потенційний урожай. До того ж після рекордно високих цін на картоплю, які трималися практично протягом всього минулого сезону, багато фермерів збільшили площі під цією культурою. І це стосуються як виробників, які вирощують картоплю в промислових масштабах, так і господарств населення, які вирощують картоплю на присадибних ділянках для власних потреб. Відповідно, очікується, що пропозиція картоплі в цьому сезоні буде на досить високому рівні, і причин для подальшого зростання цін в даному сегменті немає.

 

Що ж стосується інших овочів борщового набору, то у порівнянні з показниками минулого року збільшення цін в даному сегменті майже не спостерігається.

 

Сьогодні ціни на цибулю в Україні коливаються в межах від 3 до 4,5 грн/кг. Для порівняння, в минулому році цибуля в кінці серпня коштувала від 4,5 до 7 грн/кг. А ось морква, навпаки дещо подорожчала за рік. Сьогодні фермери пропонують ці овочі по 4,5-7 грн/кг, в той час як роком раніше середні гуртові ціни складали 4-4,5 грн/кг. Збільшення цін на моркву по відношенню до минулого року, обумовлене досить високим попитом на ці овочі, а також несприятливими погодними умовами в основних регіонах виробництва, що ускладнює збір середніх сортів моркви. Втім, виробники сповіщають, що урожай моркви в цьому році, як мінімум залишиться на рівні минулого року і очікувати високих цін на ці овочі по сезону не варто.

 

У сегменті білокачанної капусти сезонні підвищення цін пов’язані з періодом міжсезоння: середні сорти капусти поступового йдуть з ринку, а збирання пізніх сортів фермери планують розпочати на початку вересня. Зараз гуртові ціни на капусту коливаються в межах 3-5 грн/кг, хоча роком раніше ціни на ці овочі знаходилися в межах 3,5-6 грн/кг. Очікується, що після збору капусти пізніх сортів ціни в даному сегменті також знизяться.

 

Більше інформації можете дізнатися з відеорепортажу:

 

 

Fruit-Ukraine.org